Metro-seurakunnan Blogi

Currently the posts are filtered by: February 1
Reset this filter to see all posts.

02.02.2010
19:13

Muutama vastaus uskon kysymyksiin

1. Kysymys: Luonnontiede ja uskonto ovat olleet toistensa perivihollisia, mahdottomia yhdistää. Miksi?

1. Vastaus.

Luonnontiede ja uskonto eivät suinkaan ole olleet eivätkä ole toistensa perivihollisia. Itseasiassa länsimainen luonnontiede pitkälti kehittyi luostarijärjestelmän sisällä uskovien munkkien tehdessä tutkimuksia Jumalan luomistyöstä. Lisäksi lukemattomat luonnontieteen uranuurtajat historian aikana ovat olleet syvästi uskovaisia ihmisiä, kuten esimerkiksi Blaise Pascal.

Luonnontieteen ja uskon välinen kuilu repäistiin pitkälti 1700 – luvun loppupuolella ja 1800 – luvulla erityisesti Charles Darwinin johdolla. Erityisesti tämä sota keskitettiin kysymykseen elämän alkuperästä ja sen kautta myös ruvettiin kaikilla tavoin kehittämään vastakkain asettelua Raamatun ja tieteen välille. Monet näistä vastakkain asetteluista olivat jopa puhdasta huijausta, joka on paljastanut vasta myöhemmin.

Monesti nykypäivänäkin juuri luonnontieteen ja uskon välinen ongelma keskitetään kysymykseen evoluutiosta tai luomisesta. Itse ajattelisin tämä olevan mitä suurin virhe. Ensinnäkin jos oletettaisiin, että evoluutio olisi totta, niin edelleenkään se ei vastaa kysymykseen elämän synnystä. Mikään ei synny tyhjästä tässä maailmassa, mutta evoluution mukaan näin olisi tapahtunut. Myöskään ei ole mitään pätevää todistetta lajien välisen evoluution puolesta. Pohjimmiltaan evoluutiokin itsessään vaatii uskoa sillä täysin vedenpitäviä ja päteviä todisteita sen puolesta on vähemmän kuin Jumalan olemassaolon puolesta. Oikeastaan evoluutioteorian tieteellisen hataruuden tähden joissain päin Yhdysvaltoja sitä ei edes haluta opettaa kouluissa.

Eli tämän esimerkin pohjalta ainakin itse olen sitä mieltä, että useimmiten luonnontieteen ja uskon välinen kiista on enemmänkin kuvitteellinen tai ihmisten tarkoituksella asettama kuin oikea todistettava kiista. Niiden “mahdoton” yhdistäminen on täysin mahdollista kun ihminen rehellisesti suostuu tutkimaan faktoja ja luopuu fiktioista.

Rehellisyyden nimissä täytyy myös sanoa, että myös uskon puolella olevat ihmiset toisinaan tarvitsevat myös samankaltaista rehellisyyttä ja avoimuutta nähdä asioita ja todella tutkia, mikä on totta.

2. Kysymys: Mitä Raamatun Pyhät Kirjoitukset ovat?

2. Vastaus:

Historiallisen ja arkeologisen tutkimuksen tulokset ovat toistuvasti todistaneet Raamatun kertomusten olevan pääasiallisesti historiallisia tositarinoita. Tietysti joukkoon mahtuu myös runoja, lauluja ja viisauskirjallisuutta sekä ihmisten omia pohdintoja ja ajatuksia elämästä ja kaikesta muusta, joiden todenperäisyyttä ei voida historiallisesti tai muutenkaan mitenkään todentaa eikä varmaan edes tarvitsekaan.

Lisäksi uskon Raamatun kertomusten olevan Jumalan puhetta ihmisille. Joissain paikoin tämä puhe on aivan suoraa, kuten profetioissa, ja joissain paikoin se on nähtävissä esimerkiksi kansakuntien historioissa tai ihmiskohtaloissa. Kaikessa kuitenkin huomaa, että Jumala sen kautta haluaa kontaktia ihmisten kanssa, ja Raamattu on väline tähän.

Raamattu on ainutlaatuinen kaikkien kirjallisten teosten joukossa ja erityisesti vielä niin sanottujen pyhien kirjoitusten joukossa. Jokaisella uskonnolla on omat pyhät kirjoituksensa, mutta Raamattu on hyvin erilainen niistä. Esimerkiksi jos vertaamme Koraania ja Raamattua, niin huomaamme ensimmäisenä, että Koraani sisältää yhden ihmisen ajatuksia ja historiaa eli Muhammedin, kun taas Raamatussa kerrotaan monien eri kansakuntien historioista ja sitä on ollut noin 2000 vuoden ajansaatossa kirjoittamassa useita kymmeniä ihmisiä. Monien uskontojen kohdalla törmäämme samanlaiseen eroavaisuuteen.

Samankaltaisuutta tässä puolessa löydämme hindujen pyhistä kirjoituksista, koska niitä ovat hyvin pitkän historian saatossa monet kirjoittajat kirjoittaneet. Eron taas löydämme yhteneväisyyden kanssa. Raamatun tarina on hämmästyttävän yhteneväinen niin monen erilaisen kirjoittajan tekemäksi, kun taas hindujen kirjallisuuden moninaisuus on niin rikasta, että sieltä löytyy lähes jokaiselle jotakin.

Yksi selkeä ero myös Raamatussa kaikkien muiden uskontojen pyhiin kirjoituksiin on, että Raamattu kertoo rakastavasta ja armollisesta Jumalasta. Jokaisessa uskonnossa puhutaan jumalista, joka rankaisee. Raamatun ero on, että on myös olemassa armo, jota ei saada omien tekojen kautta, vaan uskon kautta Jumalan oman Pojan tekoon. Raamattu siis julistaa, että Jumala on Jeesuksessa tehnyt valmiiksi jokaiselle ihmiselle pelastuksen ja tarjoaa tätä armoa kaikille odottaen vain täyttä uskoa Häneen. Sen tähden minä uskon Raamatun Jumalaan, koska Hän on osoittanut rakkautensa minua kohtaan Jeesuksen ristinkuolemassa ja tuomio on mahdollista välttää tämän armon tähden! 

 

 

Archive