Metro-seurakunnan Blogi

31.08.2009
18:59

Jumala voi sytyttää tulen ilman tulitikkuja

On todella vaikeaa sytyttää tulta ilman tulitikkuja! Ollessani partiossa nuorempana kokeilimme sitä useampaankin otteeseen ja muistaakseni vain kerran onnistuimme ja silloinkin meillä oli ruutia sytykkeenä. Eli tehtävä ei kuitenkaan ole täysin mahdoton, jos vain on kuivia sytykkeitä ja puita sekä oikeanlaiset välineet siihen. Jos kuitenkin olemme onnettomasti tilanteessa, jossa puumme ja sytykkeemme ovat läpimärkiä eikä tulentekovälineitäkään ole, niin voimme oikeastaan vain toivoa salaman iskua tai muuta yhtä onnekasta. Olemme ihmisinä siis hyvinkin rajoittuneita monissa asioissa, joita ehkä pidämme toisinaan itsestäänselvyyksinäkin saati sitten vaikeammissa asioissa.

Jumala on kuitenkin suurempi kuin ihminen ja Häntä eivät rajoita meidän rajoituksemme! Missä meidän kykymme ja taitomme loppuvat alkavat Jumalan mahdollisuudet, ja kun hyppäämme omien rajojemme turvallisesta veneestä tuolle myrskyävälle uskoksi kutsutulle merelle huomaammekin Jumalan voiman kantavan meitä. Hyvä esimerkki tästä Jumalan ylivertaisesta kyvykkyydestä on Jumalan tapa sytyttää tulta. Hän ei nimittäin tarvitse tulitikkuja eikä muitakaan tulentekovälineitä. Hän tarvitsee vain yhden asian: uhrin paikaksi, johon laskea tulensa.

Tästä näemme hyvän esimerkin tutusta Raamatun tarinasta, jossa profeetta Elia kohtaa Karmel vuorella baalin profeet

21  Ja Elia astui kaiken kansan eteen ja sanoi: "Kuinka kauan te onnutte molemmille puolille? Jos Herra on Jumala, seuratkaa häntä; mutta jos Baal on Jumala, seuratkaa häntä." Eikä kansa vastannut hänelle mitään. 22  Niin Elia sanoi kansalle: "Minä olen ainoa jäljelle jäänyt Herran profeetta, mutta Baalin profeettoja on neljäsataa viisikymmentä. 23  Antakaa meille kaksi mullikkaa, ja valitkoot he itselleen toisen mullikan, paloitelkoot sen ja pankoot kappaleet puiden päälle, mutta älkööt panko tulta; ja minä valmistan toisen mullikan ja asetan sen puiden päälle, mutta en pane tulta. 24  Sitten huutakaa te jumalanne nimeä, ja minä huudan Herran nimeä. Se jumala, joka vastaa tulella, on Jumala." Kaikki kansa vastasi ja sanoi: "Niin on hyvä" … 29  Kun puolipäivä oli kulunut, joutuivat he hurmoksiin, aina siihen hetkeen asti, jolloin ruokauhri uhrataan. Mutta ei ääntä, ei vastausta, ei vaarinottoa! 30  Niin Elia sanoi kaikelle kansalle: "Astukaa minun luokseni". Ja kaikki kansa astui hänen luoksensa. Niin hän korjasi Herran alttarin, joka oli hajotettu. 31  Ja Elia otti kaksitoista kiveä, yhtä monta kuin oli Jaakobin poikien sukukuntia, hänen, jolle oli tullut tämä Herran sana: "Israel on oleva sinun nimesi". 32  Ja hän rakensi kivistä alttarin Herran nimeen ja teki alttarin ympärille ojan, johon olisi mahtunut kaksi sea-mittaa jyviä. 33  Sitten hän latoi puut, paloitteli mullikan ja pani kappaleet puiden päälle. 34  Ja hän sanoi: "Täyttäkää neljä ruukkua vedellä ja vuodattakaa se polttouhrin ja puiden päälle". Ja hän sanoi: "Tehkää se toinen kerta". Ja he tekivät niin toisen kerran. Vielä hän sanoi: "Tehkää se kolmas kerta". Ja he tekivät niin kolmannen kerran. 35  Niin vesi juoksi ympäri alttarin; ojankin hän täytti vedellä. 36  Ja kun oli tullut hetki, jolloin ruokauhri uhrataan, astui profeetta Elia esille ja sanoi: "Herra, Aabrahamin, Iisakin ja Israelin Jumala, tulkoon tänä päivänä tiettäväksi, että sinä olet Jumala Israelissa ja että minä olen sinun palvelijasi ja että minä olen sinun käskystäsi tehnyt kaiken tämän. 37  Vastaa minulle, Herra, vastaa minulle, että tämä kansa tulisi näkemään, että sinä, Herra, olet Jumala ja että sinä käännät heidän sydämensä takaisin." 38  Silloin Herran tuli iski alas ja kulutti polttouhrin, puut, kivet ja mullan sekä nuoli veden, joka oli ojassa.

– 1. Kun. 18:21-40

Luemme usein tämän tarinan nähden Jumalan ylivertaisuuden vihollisen voimia vastaan, mutta tällä kertaa haluaisin kiinnittää huomion hiukan tarinan päähenkilöistä ja toiminnasta sivummalle ehkä jopa vähäpätöiseltä vaikuttavaan seikkaan nimittäin uhriin!

Jumala haluaa uhrin!

Jumala laski Raamatussa tulensa toistuvasti uhrin päälle. Voimme lukea näin tapahtuneen Mooseksen Ilmestysmajan vihkiäisissä, samoin tapahtui Salomon temppelin vihkiäisissä sekä Gideonin uhrin kohdalla ja uudessa liitossa Helluntaina tuli lankesi uhriksi antautuneiden todistajien päälle. Jumala selvästi haluaa laskea tulensa uhrin päälle! Jeesus sanoi tulleensa tulta heittämään maan päälle (Luuk. 12:49), joten tätäkin toimintaa helpottaisi varmaan uhri, johon tuli voitaisiin heittää.

Jeesuksen Kristuksen asettamassa Uudessa Liitossa uhri ei ole enää mikään sonni tai mullikka tai edes jokin teko Herralle, vaan ennen kaikkea Uuden Liiton uhri on ihminen itse.

“Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne.”

– Room. 12:1

Tarkastelkaamme kuitenkin millainen Elian asettama uhri oli! Ensinnäkin todetaan millainen se ei ollut. Elian uhri ei ollut samanlainen kuin baalin profeettojen omassa voimassaan asettama uhri ja meteli väärälle jumalalle. Usein ikävä kyllä meidän kristittyinä Jumalalle tarjoama uhri muistuttaa enemmänkin juuri tällaista baalin profeettojen uhria. Pidämme suurta meteliä, emmekä säästä edes itseämme kärsimyksiltä, vaan oikeastaan jopa tuotamme niitä itsellemme ollaksemme soveliaita Jumalalle. Kaiken lisäksi jatkamme vain niin kauan kuin vaivumme jopa profetaaliseen hurmokseen ehkä oman suureen tekemiseemme hurmautuneena tai ehkä jopa sielunvihollisen päästessä valtaamaan mielemme tilapäisesti. Baalin profeetoilla ja meillä on näissä tapauksissa sama ongelma: yritys on todella hieno ja kaikkensa antava, mutta oikean Jumalan paikan onkin ottanut joku toinen jumala. Meillä se vain ei ole mikään selkeä baal, vaan ehkä polvistumme menestyksen, mammonan, oman itsemme, kauneuden tai mielihyvän edessä kuvitellen olevamme Jumalan edessä.

Millainen siis Elian uhri oli? Selvästikin Elian uhri oli kokonainen! Elia ei laittanut puolikasta uhria alttarille tai vain parhaita paloja. Ei vaan uhri oli laitettava kokonaan alttarille ilman mitään kompromisseja sen suhteen! Jumala ei nimittäin kaipaa osaa sinusta tai parhaita hetkiäsi. Hän haluaa sinut täysin kokonaan omakseen ilman mitään rajoituksia! Siis kun sinä antaudut Hänelle, niin älä aseta rajoja tai ehtoja, vaan anna kaikkesi. Tulet huomaamaan, että osa elämästäsi saattaa kadota kokonaan Jumalan tulen kosketuksesta, mutta osa jää tulenkin läpi! Vain tämä osa onkin oikeastaan tärkeää, koska se tulee kestämään kaiken edessä. Kaiken täytyy kulkea läpi tästä puhdistavasta tulesta, joka on äärimmäisen hyvä asia!

Vesi ei pala

Normaalissa nuotio olosuhde-tilanteessa voimme ilman astrofysiikankin tutkintoa todeta, että vesi ei pala. Nuotiohan ei suinkaan leimahda suurempiin liekkeihin kaataessasi ämpärillisen vettä nuotioon, vaan sammuu. Miksi sitten Elia käski kaataa vettä uhrin päälle? Ei edes kerran vaan kolmesti! Vettä kaadettiin uhrin päälle niin paljon, että reilun 24 litran vetoinen ojakin täyttyi uhriin ja puihin ja maahan valuneen veden lisäksi. Jos Elia olisi suunnitellut itse sytyttävänsä uhrin, hän ei varmasti olisi tehnyt näin. Hän tiesi kuitenkin erään tärkeän asian: Jumalan täytyy antaa sytyttää tuli ja kun Hän sen sytyttää ei mikään voi sitä estää!

Tämä näin märkä uhrihan oli oikeastaan sopimaton polttamiseen, mutta tämä ei ollut ollenkaan ongelma Jumalalle! Oikeastaan Jumala sai vain sen kautta enemmän kunniaa, koska kukaan ei voinut sanoa, että Elia teki tämän jotenkin itse. Sinäkin saatat tuntea olevasi aivan sopimaton Jumalan käyttöön. Olet kuin kolme kertaa kasteltu uhri, joka ei ollenkaan kykene palamaan. Viimeisetkin lämmöt on pesty sinusta pois ja hiillostakaan ei ole! Minulla on sinulle tänään hyviä uutisia! Jumala kykenee sytyttämään tulen ilman tulitikkuja ja Hän ei välitä millainen olet! Kunhan olet antanut itsesi uhrina Hänelle! Kunhan antaudut Hänelle täysin ilman rajoja! Kunhan annat Hänen tehdä sen omalla tavallaan omassa aikataulussaan! Kunhan yksinkertaisesti annat Hänen olla Jumala ja olet itse ihminen, joka antautuu suuremman edessä! Tulet silloin huomaamaan, että sisimpäsi omituisesti lämpenee jopa niin, että siitä voi jakaa muillekin. Tulet huomaamaan, että kaikki minkä olet ajatellut heikkouksiksesi ovatkin tulleet voimaksesi, koska Jumala saa olla siellä vahvemmin läsnä!

Jumalan suunnitelmissa vesikin palaa ja tuli syttyy kun Hän haluaa! Tarvitaan vain uhri, ja sinä voit olla se tänään!

  •  
  • 0 Comment(s)
  •  

Sorry, you must be logged in to comment. Please login or register to comment.Click here to login.

back

 

 

Archive