Currently the posts are filtered by: saarna

09.01.2009

Ilmestyskirjan 7 seurakuntaa - osa 1 - Efeso

Nikolaiitoista

Nokkelimmat jo huomasivat pienoisen epätarkkuuden viime keskiviikon opetuksessa koskien nikolaiittojen oppia. Efeson kohdalla Ilmestyskirjassa ei juurikaan asiaa enempää kommentoida, mutta toinen maininta kyseisestä lahkosta on hiukan eteenpäin samaa lukua Pergamon seurakunnan kohdalla. Tässä kohti 33/38 Raamatun käännös sanoo näin:

"Mutta minulla on vähän sinua vastaan: sinulla on siellä niitä, jotka pitävät kiinni Bileamin opista, hänen, joka opetti Baalakia virittämään Israelin lapsille sen viettelyksen, että söisivät epäjumalille uhrattua ja haureutta harjoittaisivat. Niin on myös sinulla niitä, jotka samoin pitävät kiinni nikolaiittain opista." - Ilm. 2: 14-15

Tästä voisi siis tulkita, että nikolaiitat ovat toinen ryhmä kuin ne, jotka Bileamin opista pitävät kiinni. Näinhän asia on todennäköisesti ollutkin, ja toisissa käännöksissä tuo ero tulee selvemmin vielä esille. Kuitenkin tämänkin käännöksen ja alkuseurakunnan kirjoittajien mukaan nikolaiittain oppi on ilmeisesti, jos ei aivan sama, niin ainakin haureuteen ohjaamisensa puolesta sama kuin mainittu Bileamin oppi.

Keskiviikon opetuksessa oli siis virhettä siinä osin, jossa suoraan rinnastettiin Bileamin oppi ja nikolaiitat, koska ne ovat todennäköisesti tarkoittaneet erillisiä ryhmiä. Kuitenkin ilmeisesti molempien harhaoppien sisältö on ollut joko täysin sama tai ainakin seksuaalisen epäpuhtautensa puolesta vastaava.

Kotisatamasta löytyy esimerkiksi seuraava sitaatti: 'Yleisesti lahkon opin siis uskotaan painottaneen antinomismia eli "oppia, jonka mukaan usko ja Jumalan armo ovat vapauttaneet kristityn kaikesta lain noudattamisesta mukaan lukien moraalilain ja kulttuurin asettamat moraalinormit". Tällainen oppi johti vääjäämättä halvan armon teologiaan, moraalittomaan ja ylisuvaitsevaiseen elämäntapaan; oli aivan sama, mitä ihminen teki, koska kaiken hän sai anteeksi.'

Lisätietoa nikolaiitoista voi käydä myös vilkaisemassa wikipediasta englanninkielellä.

Uusinta uutta

Nyt on mahdollista saada saarnoista lisäinfoa ja materiaalia täältä blogin kautta, jota päivitetään kun jaksetaan ;)

Lisäilen siis tänne saarnarunkoja, jne. materiaaleja, kommentteja, ajatuksia ja muita. Osan pääset lukemaan ilman tunnuksia, mutta suurimpaan osaan, kuten materiaaleihin, sinun pitää rekisteröityä ja kirjautua sisään sivuille.